Ledová káva: Nejlepší recepty na ledovou kávu

Léto a teplé počasí si žádá vychlazené drinky, koktejly nebo ledovou kávu. Víte, jak připravit nejlepší ledovou kávu, která vás vždy zchladí a osvěží? Podívejte se na recepty na domácí ledové kávy.

ledová káva recepty

Kdy jindy je ten nejlepší čas na ledový kávový nápoj než v létě? Ať už jste na zahradě, u vody, nebo se jen chcete osvěžit doma, vsaďte na jednoduchý nápoj, který připravíte různými způsoby snadno a levně.

Existuje mnoho receptů a my jsme vybrali ověřené a snadné recepty, podle nichž připravíte to nejlepší osvěžení pro letní dny. Každý recept stojí za vyzkoušení a záleží pouze na vás, který se vám zalíbí.

Příprava ledové kávy není vůbec složitá. Potřebujete k ní kvalitní suroviny jako káva, mléko a hlavně led. Pokud nemáte výrobník ledu nebo nechcete kupovat led z obchodu, vytvořte si led doma pomocí sáčků na led nebo ledového tvořítka.

Můžete vytvořit i zcela originální ledovou kávu, stačí spojit ty správné suroviny a máte ji na světě. Kreativitě a vaším chutím se meze nekladou.

Nejlepší recepty na ledovou kávu

Ledové latté

V jednoduchosti je krása. Tak přesně vypadá ledové latéčko. Připravíte ho za minutku a náramně si na něm pochutnáte.

Ingredience:
1 espresso nebo jinak připravené kávy
180 ml mléka (kravské nebo rostlinné)
led

Postup:
1. Do sklenice nasypejte led, který přelijte zrovna připraveným espressem z kvalitní kávy.
2. Poté přilijte mléko a můžete podávat.
3. Pokud chcete bohatou pěnu, nasypejte led do shakeru, přilijte mléko a protřepejte. Následně přidejte kávu a je hotovo.

Ledové frappé

Frappé se připravuje z instantní kávy, které se řada lidí vyhýbá velkým obloukem. Pokud mezi ně patříte, a chcete ji i přesto vyzkoušet, sáhněte po kvalitní instantní kávě. V obchodech nenajdete pouze instantní robustu, ale i arabicu, která rozhodně patří mezi lepší variantu. Při výběru se řiďte cenou i uvedenými informacemi.

Ikonické frappé pochází z Řecka a právě instantní káva mu dodává tradiční chuť. Byla vynalezena v padesátých letech minulého století a doteď se nejčastěji připravuje jak doma, tak i v kavárnách nebo barech často s velkým aplausem.

Ingredience:
100 - 150 g ledu
100 ml vody
1 - 2 lžičky instantní kávy
50 ml mléka
sirup, poleva, koření, zmrzlina....

Postup:
1. Nejprve připravte 30 ml silné instantní kávy nebo espresa. Nechejte ji trošku vychladnout.
2. Následně ji smíchejte s vodou, mlékem a poloviční dávkou ledu. Chvíli mixujte tyčovým mixérem, ať je směs krásně našlehaná (čím budete déle mixovat, tím bude mít hustější pěnu).
3. Do vysoké sklenice nasypejte zbylý led, přilijte připravenou směs a tu dochuťte sirupem, ozdobte kořením, polevou nebo zmrzlinou.

Caffé fredo

Caffé fredo se podobá ledovému frappé, ale nepřidává se do něj tolik ledu a v žádném případě se nepřipravuje z instantní kávy. Jedná se spíše o italskou variantu, proto si vždy připravte espresso (třeba lahodnou arabicu z Brazílie)

Ingredience:
1 espresso
90 ml mléka
50 g ledu
sirup na dochucení

Postup:
1. Připravte jedno espresso (ideálně z kávovaru).
2. Smíchejte kávu s mlékem a ledem. Chvíli tyčovým mixérem mixujte.
3. Přelijte směs do sklenice, ozdobte sirupem a servírujte.

Espresso tonic

Hořká chuť toniku ve spojení s hořkou chutí kávy. To bude znamenat naprostou chuťovou bombu. Tato kombinace chutí spatřila světlo světa teprve v roce 2007 ve Švédsku a od té doby patří mezi nejoblíbenější drinky na světě vůbec. Espresso tonic vás nikdy nezklame.

Ingredience:
led
300 ml toniku
1 espresso
plátek citrónu

Postup:
1. Připravte espresso v kávovaru nebo jiným způsobem (vyzkoušejte hořkou kávu z Kuby).
2. Do třetiny sklenice nasypejte kostky ledu.
3. Dále přilijte k ledu tonic a postupně i kávu.
4. Lehce promíchejte a ozdobte plátkem citrónu.
I když budete míchat kdovíjak dlouho, vždy jasně uvidíte tmavou a světlou vrstvu nápoje.

Cold brew s ledem

Cold brew se připravuje pouze se studenou vodou, proto má tato káva výraznou chuť a menší aciditu. Příprava vyžaduje dostatek času, nehodí se jako nápoj na poslední chvíli.

Ingredience:
100 g kávy
1 l vody
led

Postup:
1. Kávu namelte na french press (středně hrubě), nasypejte do uzavíratelná sklenice a zalijte studenou vodou. Promíchejte a pečlivě uzavřete víčkem.
2. Nádobu vložte do lednice na 16 až 24 hodin, kde se bude macerovat.
3. Poté přefiltrujte a podávejte s kostkami ledu.

Ledové espresso shakerato

Nechcete mít v drinku žádné zbytečnosti? Tak tento bude ten pravý pro vás.

Ingredience:
2 espressa nebo jinak připravená káva (60 ml)
led

Postup:
1. Nasypejte do shakeru ledové kostky a přímo na ně nalijte kávu z kávovaru nebo ji připravte jinak.
2. Chvíli protřepejte, dokud se nevytvoří hezká pěna.
3. Poté přelijte do hrníčku nebo sklenice.

Ledové mocha

Pro mlsný jazýček je určený právě tento ledový drink. Skvělou chuť dodává speciální čokoládová omáčka s kokosovým cukrem.

Ingredience:
1 lungo, dvě espressa nebo 60 ml jinak připravené kávy
3 polévkové lžíce čokoládové omáčky
180 ml mléka
led

Postup:
1. Nejprve připravte čokoládovou omáčku. Do rendlíku nasypejte 125 g hořkého kakaa, 150 g kokosového cukru a 250 ml vody. Přiveďte k varu a následně vařte ještě pět minut za stálého míchání. Po vychlazení uchovávejte omáčku v lednici pro další použití.
2. Do vyšší sklenice vložte 3 lžíce čokoládové omáčky, přisypejte led do třetiny sklenice, přilijte mléko a nakonec patří dvě espressa.
3. Lehce promíchejte a podávejte.

Perlivé espresso s ledem

Jednoduché a velice osvěžující. To je perlivé espresso s ledem.

Ingredience:
2 espressa nebo jinak připravená káva (60 ml)
led
perlivá voda

Postup:
1. Do sklenice nasypejte ledové kostky. Na ně přilijte espresso nebo jinak připravené kafe.
2. Dále sklenici doplňte perlivou vodou. Podle potřeby ochuťte dobrým sirupem.

Affogato - se zmrzlinou

Zmrzlina a káva - to je dvojka, která náramně chutná. Každý druh zmrzliny udělá ledovou kávu výjimečnou. Testujte různé druhy a pochutnejte si na ní vždy jinak.

Ingredience:
2 espressa nebo 60 ml jinak připravené kávy
kopeček zmrzliny
lžíce likéru (není nutné)

Postup:
1. Do sklenice přidejte kopeček zmrzliny (např. vanilkové nebo karamelové). Pokud nemáte kopečkovač na zmrzlinu, přidejte vrchovatou polévkovou lžíci zmrzliny. Množství zmrzliny může být samozřejmě větší.
2. Nato nalijte horkou kávu přímo na zmrzku, ochuťte likérem a delikatesa je na světě.

Irská ledová káva

Káva chutná velice dobře i s alkoholem. Tentokrát s whisky. Množství surovin je orientační, každý má rád jiný poměr surovin.

Ingredience:
250 ml cold brew nebo jinak připravené kávy
20 ml irské whisky
20 ml smetany
lžíce hnědého cukru
ledové kostky

Postup:
1. Do sklenic nasypejte několik ledových kostek, zalijte je studenou kávou, přidejte whisky, smetanu a cukr.
2. Vše promíchejte a můžete podávat.

Jak snadno vyrobit led?

Základ pro mnohé letní drinky jsou právě kostky ledu. Mnohé asi napadne, jak vyrobit led snadno v domácím prostředí, pokud jejich lednička nedisponuje výrobníkem ledu.

Led vyrobíte pomocí tvořítka na led. Jedna se o formu různých tvarů (např. kostky, hvězdičky, kuličky, tyčinky), kterou zakoupíte v domácích potřebách. Do formy nalijte přefiltrovanou nebo kojeneckou vodu, vložte do mrazničky a nechejte zmrazit. Následně vytlačte led do misky nebo přímo do sklenice.

Dále připravíte led pomocí sáčků na výrobu ledu. Sáčky na led koupíte v drogerii nebo ve větším supermarketu. Do sáčku nalijte vodu (opět filtrovanou nebo kojeneckou) a vodorovně položte na poličku do mrazáku. Zhruba po dvou hodinách je led hotový a vy jej můžete použít. Někdy je potřeba větší opatrnosti při vymačkávání ledu za sáčků, velké kusy se mohou celkem špatně vymačkávat.

Pokud nechcete vyrobit led doma, můžete ledové kostky koupit v obchodě a ty pak jednoduše uschovejte v mrazničce. Pro někoho může být toto řešení zrovna nejlepší.

Kávové ledové kostky

Zajímavá frajeřinka jsou ledové kostky s kávou. Ty se perfektně hodí právě k ledové kávě. Vypadají skvěle a dodávají více kávové chuti.

Ingredience:
2 espressa
cca 200 ml vody nebo mléka

Postup:
1. Připravte kávu a promíchejte ji s vodou nebo mlékem. Nechejte ji vystydnout.
2. Směs nalijte do tvořítka nebo sáčku na led a vložte do mrazáku, ať zmrzne.
3. Poté podle potřeby led přidejte do drinků. Pokud chcete tříšť, rozmixujte led tyčovým mixérem.

Závěr a shrnutí

V létě se bez drinků na osvěžení neobejdete. Můžete připravit rozmanité koktejly a alko i nealko drinky. Milovníci kávy bezpochyby sáhnou po ledové kávě, kterou připravíte různými způsoby. Chutné jsou ledové kávy s mlékem, ozdobené pěnou nebo i tonikem.

K ochlazení jsou výtečné ledové kávy, které připravíte podle všelijakých receptů. Dokonce si můžete snadno vymyslet vlastní recept podle libosti. Může se tam nacházet mléko, smetana, zmrzlina nebo třeba likér. Samozřejmě k nim patří rovněž led.

Pro celý drink je důležitá kvalitní káva. Je jedno, jestli připravíte espresso z kávovaru, ve frenchpressu, moka konvičce nebo jiným způsobem. Kávu před přípravou namelte v mlýnku na kávu. Sáhněte vždy po kvalitních surovinách, která se pak projeví v mnohem lepší chuti.

Další výhodou je, že ji můžete připravit v šejkru i bez šejkru. Záleží pouze na vás, jestli budete chtít mít výraznou pěnu nebo ne. Jednoduchá domácí ledová káva spolehlivě patří k oblíbeným letním drinků. Užijte si léto s nejlepším drinkem s kávou.

Vydáno: 02. 07. 2023