Jaké existují druhy kávovníku? Arabica, Robusta, Liberica

Kávovník se pěstují téměř po celém světě. Existuje hodně druhů, ale jako ty nejdůležitější druhy se bere Arabica a Robusta. K méně známým druhům kávovníku patří Liberica. Čím se tyto odrůdy liší a jak je poznáte?

káva

Arabica (Arabika)

Kávovník arabský (Coffea arabica) je označován taktéž jako kávovník arabika. Jedná se o nejvýznamnější druh kávy v celém světě. Je oceňována pro svou plnou chuť a kvalitu. To se projevuje vyšší cenou. Káva je velmi kvalitní.

Kávovník dorůstá až do 8 metrů v nadmořské výšce 1000 až 3000 metrů. Má rád tropické počasí a pochází z Etiopie. Nyní se plantáže nacházejí v Jižní Americe (např. Brazílie, Kolumbie, Mexiko), Asii (např. Indie, Indonésie), Africe (např. Etiopie, Pobřeží Slonoviny).

Na pěstování je tato rostlina poměrně náročná, je ohrožená škůdci a samotná produkce se liší kvalitou zrn. Pouze zhruba pětina úrody je považována za kvalitní a nevykazuje vady.

Obsah kofeinu je zhruba 1,6 %.

Robusta

Kávovník statný (Coffea canephora) neboli kávovník robusta patří mezi druhý nejčastěji pěstovaný kávovník. Robusta je levnější, zrna jsou menší, chutná hořce, ale obsahuje více kofeinu.

Kávovník dorůstá až do 13 metrů v nižší nadmořské výšce, stačí mu 200 až 600 metrů nad mořem. Je mnohem odolnější a spokojí se s nižšími teplotami než Arabica. Sklízí se dříve a ve větším množství.

Pěstuje se v Asii (např. Vietnam, Indonésie, Indie), Africe (např. Uganda) nebo v Jižní Americe (např. Brazílie). Většinou se prodává v různých směsích, jako instantní káva nebo prostě levnější káva v běžných obchodech. Vyzkoušejte India Cherry Robusta.

Obsah kofeinu je kolem 2,3 %.

Liberica (Liberika)

Kávovník liberijský (Coffea liberica)) se pěstuje v menším množství. Hořká až dřevnatá chuť kávových zrn není moc vyhledávaná, proto se přidává do levných směsí většinou v Asii a Africe.

Kávovník dorůstá až do výšky 20 metrů. Jedná se o velmi odolnou a plodnou rostlinu. Roste v Libérii, Pobřeží Slonoviny, Malajsii nebo na Filipínách.

Obsah kofeinu je nižší než u zmíněných dvou odrůd na hoře. Kávová zrna jsou ale největší. K tomuto druhu se řadí i Excelsa (Coffea excelsa), které se jí velice podobá.

Obsah kofeinu je kolem 1,3 %.

Podívejte se na recepty na ledovou kávu

Vydáno: 06. 06. 2023